بر اساس آمار بین المللی، سرطان بیشترین آمار ابتلا بیماری های صعب العلاج و همچنین بیشترین تعداد مرگ در جهان را به خود اختصاص داده است. به نحوی که در سال 2012 حدودا 14 میلیون کیس جدید سرطان در سرتا سر جهان ثبت گردیده است که از این تعداد حدود 8.5 میلیون مرگ مربوط به سرطان، در جهان گزارش شده است. با توجه به مطالعات انجام شده پیش بینی می شود آمار ابتلا به سرطان در جهان در دو دهه آینده تا حدود 70 درصد افزایش پیدا خواهد کرد.
بیشترین سرطان های مشاهده شده در جهان برای مردان شامل بدخیمی های ناحیه ریه، پروستات، کلون ورکتوم، شکم و کبد و بیشترین میزان ابتلا به سرطان برای زنان شامل بدخیمی های ناحیه پستان، کلون ورکتوم، ریه، شکم و سرویکس می باشد.
بیش از 60 درصد از کیس های جدید سرطان در هر سال در آفریقا، آسیا و جنوب مرکز آمریکا ثبت می شوند که البته حدوداً 70 درصد از مرگ و میر ناشی از سرطان نیز در این نواحی ثبت می گردد.
نرخ ابتلا به سرطان در ایران بر اساس آمارهای جهانی مقداری کمتر از نرخ میانگین ابتلا به سرطان در جهان است که البته با توجه به کمبود برخی از امکانات درمانی و با توجه به رشد جهانی نرخ ابتلا در سرطان می بایست در خصوص ایجاد زیر ساخت های مورد نیاز جهت انجام درمان های پیشرفته و موثر در سرطان تصمیم گیری و برنامه ریزی شود.
مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان :
مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان در فضایی به مساحت تقریبی 4000 متر مربع و زیر بنای تقریبی 5200 متر مربع ، بزرگترین و پیشرفته ترین مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان کشور می باشد که ظرفیت پذیرش بیماران از دیگر استان ها و کشورهای همسایه را نیز دارا می باشد.
استفاده از بهترین متخصصین انکولوژی و رادیوتراپی و بهترین مهندسین فیزیک پزشکی در این مجموعه و همچنین پیشرفته ترین و به روزترین دستگاه های پرتو درمانی و تصویر برداری و جامع بودن بخش های تخصصی مختلف، وسعت و معماری منحصر به فرد، این مرکز را در میان مراکز کشور متمایز نموده است. این مرکز به همت جمعی از پزشکان و مهندسین خوش فکر به صورت منحصر به فرد و با آینده نگری ژرف پایه گذاری، طراحی و اجرا گردیده است و پس از چند سال تلاش شبانه روزی آماده خدمت رسانی به بیماران عزیز مبتلا به سرطان می باشد. تجهیزات مرکز شامل پنج دستگاه شتاب دهنده خطی پزشکی جهت پرتو درمانی، دستگاه سایبر نایف، دستگاه براکی تراپی، دستگاه سیکلترون و بخش پزشکی هسته ای، دستگاه ماموگرافی، دستگاه سونوگرافی، دستگاه CT-Scan، دستگاه MRI، دستگاه رادیولوژی دیجیتال و ... می باشد.
در ساخت و طراحی این مرکز رادیوتراپی-انکولوژی کلیه بخش های تخصصی به صورت جامع پیش بینی شده و فضای پارکینگ نیز در هر طبقه به صورت مجزا برای راحتی بیمار و همراهانش پیش بینی گردیده است، ورودی بیماران بخش های مختلف مجزا می باشد، از جمله ورودی بخش کودکان تا روحیه کودک حفظ گردد.
در معماری و دکوراسیون مجموعه از طرح های ایرانی-اسلامی با زمینه های روانشناسی آرامش بخش و انرژی زا استفاده شده است تا سطح روحیه و انرژی افراد ارتقا پیدا کرده و حس آرامش و سلامتی القا گردد.
بخش پرتو درمانی :
در این مجموعه ، 36 کلینیک تخصصی و حوزه های درمانی مختلف ساخته شده و در اختیار گروه های متخصصی به نام، قرار گرفته شده است که در این بین با مجموعه رسا، قراردادی داخلی جهت شناسایی، غربالگری، درمان و پیگیری وضعیت بیماران سرطانی منعقد گردیده است. به کمک این توان علمی موجود در مجموعه می توان طراحی مناسبی جهت انجام طرح های غربالگری و تشخیص زود هنگام شیوع سرطان که مورد نظر سازمان بهداشت جهانی نیز می باشد انجام داد.
همچنین بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، بیمارانی که جهت درمان به مرکز ارجاع می گردند علاوه بر نظارت متخصص آنکولوژی، پزشکان متخصص کلینیک مربوطه نیز جهت پیگیری و کمک در اثر بخشی هر چه بیشتر درمان در فرآیند درمان قرار خواهند گرفت.
درمان های پیش بینی شده در بخش پرتودرمانی مرکز رسا
3 D Conformal Therapy (درمان تطبیقی 3 بعدی با MLC)
IMRT (درمان با پرتوهای با شدت کنترل شده)
IGRT (درمان با هدایت تصویر)
RDT (درمان با استفاده از مواد تشدید کننده اثر تابش در محل تومور)
SRS (درمان تومورهای با ابعاد کوچک (1 تا 2 میلیمتر) در ناحیه مغز و در طی یک تا پنج جلسه درمانی)
SBRT (درمان تومورهای کوچک در نواحی مختلف بدن مانند ریه و ستون فقرات)
TBI (استفاده از تکنیک درمان تمام بدن به منظور استریل کردن و آمادگی برای پیوند مغز و استخوان)
TBEI (درمان تمام پوست بدن با پرتو های الکترون به منظور درمان سرطان پوست)
Brachytherapy (استفاده از منابع پرتوزا در مجاورت و یا داخل حفره های بدن به منظور تابش دهی به فضای محدود با دوز بالا)
فضای ایجاد شده در مرکز تشخیص درمانی :
بونکر برای نصب شتاب دهنده خطی با انرژی بالا که قادر به تولید پرتوهای فوتون و الکترون در گستره 6 تا 25 میلیون الکترون ولت بوده و دارای MLC وPortal image هستند.
یک بونکربرای نصب دستگاه سایبر نایف
یک بونکر جهت نصب دستگاه براکی تراپی High Dose rate
یک اتاق برای نصب CT Simulator
فضای اتاق های طراحی درمان
فضای اتاق فیزیسیست
فضای کارگاه فیزیک و مولدینگ
فضای تشخیص جهت دو دستگاه ام آر آی یک دستگاه سی تی اسکن و دستگاه های رادیولوژی دیجیتال
اتاق های جراحی مجدد جهت انجام اینتونشنال رادیولوژی
بخش های اداری و مرکز تحقیقات خصوصی
امکانات در نظر گرفته شده :
بخش طراحی درمان
این مجموعه و شرکت های وابسته آن دارای سابقه ای طولانی در فرآیند های مربوط به مراکز پرتو درمانی می باشند و به همین جهت این مجموعه، ضمن استفاده از مشاوران و متخصصین با تجربه درخارج از کشور از حضور بهترین مجموعه کارشناسان فیزیک پزشکی در داخل کشور بهره می برد.
برنامه ریزی جهت بخش طراحی درمان به شیوه مراکز پرتودرمانی مدرن جهان به صورت تیم های طراحی درمان انجام گرفته است که هر تیم شامل متخصصین آنکولوژی، رادیولوژیست، پزشک عمومی جهت بررسی وضعیت بیمار در طول درمان، کارشناسان فیزیک پزشکی می باشد که از مشاوره پزشک متخصص مربوط به حوزه سرطان بیمار نیز بهره می برند.
در ابتدای کار مرکز، شش تیم درمانی جهت انجام فرآیندهای طراحی درمان در نظر گرفته شده اند و بر اساس پروتکل های درمان از پیش نوشته شده مرکز که از روی پروتکل های مراکز پیشرفته دنیا اقتباس گردیده اند جهت درمان بیماران فعالیت می نمایند. فرآیند طراحی درمان پیش بینی شده از ابتدای مراجعه بیمار و انجام اقدامات تشخیصی اولیه شروع و تا انتهای دوره درمان ادامه می یابد.
باتوجه به وابستگی این فرآیند به نرم افزار های طراحی و محاسباتی دقیق یکی از بهترین نرم افزارهای جهان با کلیه امکانات مورد نیاز جهت نصب در این مرکز در نظر گرفته شده است.
یکی از مراحل مهم در انجام طراحی درمان بیمار که انجام هر چه دقیق تر آن می توان تاثیر به سزایی در انجام درمان موفق داشته مشخص نمودن محل اولیه ضایعه به صورت دقیق و شبیه سازی درمان به وسیله آن می باشد. به صورت کلاسیک مدالیتی مناسب جهت انجام این کار سی تی اسکن با دهانه بزرگ می باشد.
اما با پیشرفت تکنیک های محاسباتی استفاده از روش های تشخیصی دقیق تر مانند MRI و همچنین PET به عنوان یک روش نشانه گذاری مکمل در دنیا متداول گردیده است.
با توجه به طراحی صورت گرفته علاوه بر پیش بینی نصب یک دستگاه سی تی اسکن Big Bore برای اولین بار در کشور در این مرکز جهت انجام طراحی درمان از دستگاه MRI-RT استفاده خواهد شد. استفاده از MRI در انجام تشخیص و نشانه گذاری محل تومور به دلیل توانمندی های این روش تصویربرداری در مشخص کردن تومورها می تواند تا 40 درصد به افزایش دقت درمان رادیو تراپی کمک کند.
همچنین استفاده از تصاویر روش PET و انتطباق آن با تصاویر سی تی اسکن یا ام آر آی می تواند کمک شایانی در تشخیص هر چه بیشتر ناحیه مورد نظر جهت درمان بنماید. استفاده از پت به عنوان روش تکمیلی نشانه گذاری محل ضایعه سرطانی در بدن بیمار یکی از الزامات انجام درمان های پیشرفته به شمار می رود.
اقدامات تشخیصی
بر اساس بررسیهای انجام شده توسط سازمان بهداشت جهانی، تشخیص به موقع و زود هنگام سرطان یکی از مهم ترین راه حل های درمان سرطان است. در این مجموعه با توجه به کادر متخصص موجود کلیه مدالیتی های تشخیصی شامل سی تی اسکن، ام آر آی، رادیولوژی دیجیتال و سونوگرافی در پیشرفته ترین حالت خود در این مرکز پیش بینی گردیده اند. همچنین بخش پزشکی هسته ای وPET اسکن با طراحی یک مجموعه کامل تولید رادیودارو در این مجموعه به عنوان تکنیک های ارزشمند تشخیصی در امکانات مجموعه پیش بینی گردیده است. در این مجموعه آزمایشگاه مدرن و پیشرفته ای نیز جهت انجام تست های مربوطه پیش بینی گردیده و در حال تجهیز می باشد که می تواند کامل کننده چرخه تشخیصی در این مجموعه باشد.
اقدامات مکمل درمانی
یکی از بخش های مهم چرخه درمان سرطان بخش جراحی و بستری همراه آن می باشد که در طراحی بیمارستان 1000 تخت خوابی مجموعه تعداد 10 اتاق جراحی فوق تخصصی و حدود 100 تخت بستری و تعدادی تخت ICU جهت انجام جراحی بر روی بیماران سرطانی پیش بینی گردیده است. بخش شیمی درمانی با امکاناتی جهت بررسی اثر بخش ترین دارو برای بیمار با تعداد 40 تخت با فضای مناسب ساخته شده است.
در فرآیند های مرکز با توجه به توان موجود در این مجموعه خدمات مشاوره متعددی مانند مشاور تغذیه و مشاوره روانشناسی نیز جهت بیماران مبتلا به سرطان پیش بینی گردیده است.
مرکز تحقیقات خصوصی
با توجه به اینکه فرآیند های پژوهشی یکی از لازمه های درمان می باشد این مجموعه اقدام به ثبت یک مرکز تحقیقات خصوصی نموده است که علاوه بر جذب دستیار و هیات علمی در خصوص اخذ تاییدیه ها و اعتبار بخشی مرکز بر اساس استاندارد موسسات بزرگ بین المللی اقدام خواهد نمود.
اقدامات این مرکز را میتوان به صورت خلاصه در موارد ذیل خلاصه نمود:
جذب هیات علمی جهت انجام درمان و انجام امور پژوهشی در راستای ارتقا کیفیت درمان
جذب دستیار جهت آموزش (مراحل اخذ مجوز در دست اقدام)
بررسی و بومی سازی روش ها، روندها و فرآیند های مربوطه در مراکز برجسته جهان
اخذ گواهینامه های استاندارد و اعتبار بخشی مجموعه بر اساس استاندارد های موسسات بین المللی
بخش شیمی درمانی
بخش شیمی درمانی با استعداد تجهیز 20 تخت شیمی درمانی در فضای مناسب با طراحی آرامش بخش و تهویه هوای مناسب طراحی و ساخته شده است که پس از تشخیص تیم پزشکی درمان بیماران در این بخش آغاز خواهد شد.
بخش تصویر برداری
بخش تصویر برداری شامل سی تی اسکن، ماموگرافی، سونوگرافی، ام آی آر، تراکم استخوان، OPG می باشد.
بخش پزشکی هسته ای
پزشکی هستهای شاخهای از پزشکی است که با استفاده از پرتوها، اطلاعات تشخیصی از عملکرد اعضای بدن را فراهم میکند یا به درمان آنها میپردازد. بخش پزشکی هستهای هر مرکز درمانی جدا از سایر بخشهای تصویربرداری است. در پزشکی هستهای مقدار و نوع رادیودارو برای تصویربرداری از هر عضو بدن، مشخص است. رادیودارو بر اساس نوع ماده و عضو مورد نظر، ممکن است به صورت استنشاقی، خوراکی یا وریدی وارد بدن بیمار شود. بخش پزشکی هستهای دارای دستگاههای مختلفی از جمله سنجش تراکم استخوان، اسپکت، اسپکت-سی تی، پت، پت-سی تی و پت-ام آر است.
بخش رادیو دارو
رادیوداروها محصولات رادیواکتیوی هستند که در پزشکی برای تشخیص و درمان بیماریها به کارمیروند. رادیوایزوتوپها زیرمجموعهای از رادیوداروها هستند. این پرتوها شامل پرتوهای آلفاα، بتا βو گاماγ هستند که هر یک طول موج و سطح انرژی متفاوتی دارند. بر این اساس میتوان از رادیو ایزوتوپهای مختلف به عنوان رادیودارو در فرآیندهای مختلف تشخیصی و درمانی استفاده کرد.